Inleiding

Mobilox biedt álle automotive bedrijven de mogelijkheid voor een gratis website. Onze websites worden ondersteund door WordPress, een content management systeem waarmee u heel gemakkelijk zelf uw website kunt configureren onderhouden. Eventueel kunnen wij het ook voor u doen,  klik hier voor de tarieven.

Wordpress

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee u heel gemakkelijk een website kunt maken én onderhouden. WordPress is open-source en wordt dagelijks door-ontwikkeld door mensen over de hele wereld. Er worden plugins gemaakt die gratis op de markt komen, net als themes. WordPress groeit de afgelopen jaren erg hard, de concurrentie daalt. Van WordPress zul je de komende tijd steeds meer horen!

Begrippenlijst

Op deze pagina vind u de WordPress begrippenlijst: alle WordPress begrippen op een rijtje met toelichting.

CMS
Een CMS is bedoeld om het bijhouden van een website makkelijker te maken. Veel grote bedrijven gebruiken Content Management Systemen
Categorie
Een categorie maakt u aan onder het kopje “Berichten” in WordPress. Wanneer u een nieuw bericht schrijft in WordPress heeft u aan de rechterkant van het scherm de mogelijkheid om het bericht bij een bepaalde categorie in te delen.
Dashboard
Het dashboard bestaat uit een overzicht van de verschillende instrumenten waarmee u uw website kunt bewerken. Bij het inloggen komt u altijd bij het dashboard terecht. In het keuzemenu aan de linkerkant ziet u alle functies waarmee u uw website kunt bewerken.
Tags
Tags zijn een stuk specifieker dan categorieën. Een stuk tekst over een bezoek aan de stad Londen zou u dan indelen in de categorie “Verenigd Koninkrijk”. Vervolgens zou u “Londen” als tag kunnen toevoegen, óf nog specifieker, de attracties die u in Londen heeft bezocht. Met tags kunt u het zo specifiek maken als u zelf wilt. Het grote voordeel van een tag is dat het de vindbaarheid van uw website bevordert.
Favicon
Een Favicon is een klein plaatje (uw logo) dat links van het adres in de adresbalk van de browser staat. Bij sommige browser is dit icoontje ook te zien in de lijst met favorieten.
Footer
Een footer is de onderkant van een website.
Gebruikers
Een gebruiker is iemand die bevoegdheden heeft om uw website aan te passen
Header
Een header is meestal de bovenkant van een website. Vaak is in de header een logo te zien en bevindt ook de navigatie van een website zich in de header.
Menu’s
In WordPress staan onder “weergave” een pagina die “Menu’s” heet. Hier kunt u zelf menu’s aanmaken en bepalen waar ze komen te staan. Meestal hebben thema’s zogeheten “Menu locaties” waar u een menu kunt plaatsen.
Pagina
Elke website is opgebouwd uit één of meerdere pagina’s.
Page builder
Dit is het instrument waarmee u een pagina op basis van kollommen en modules kunt inrichten.
Pagina Lay-out
Standaard indeling voor de page builder om een pagina in te richten.
Plugin
WordPress Plugins zijn toevoegingen aan u WordPress-website. Met een plugin voegt u een nieuwe functie aan de website toe. Een plugin is een extra stukje software/programma/functionaliteit als aanvulling op uw bestaande WordPress website. Het is bedoeld om uw bestaande WordPress website uit te breiden of meer mogelijkheden te geven.
Responsive
Responsive betekent dat een website zich automatisch aanpast aan het formaat van uw beeldscherm. Zo ziet een website er zowel op een iPhone, iPad en desktop computer goed uit.
SEO (zoekmachine optimalisatie)
SEO (Search Engine Optimization), ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd, is het optimaliseren van een website voor de zoekmachines.
Sidebar
Het begrip ‘Sidebar‘ komt u erg veel tegen als u met WordPress aan de slag gaat. Bijna elke WordPress website heeft een sidebar en de sidebar is dan ook een belangrijk onderdeel van het WordPress CMS.
Uitgelichte afbeelding
Een uitgelichte afbeelding (of in het Engels: featured image) is een afbeelding die u in WordPress aan een bericht of pagina kan vastzetten. Dit zorgt er voor dat de afbeelding naast het bericht komt te staan in archieven, categorieën en zoekresultaten.
Widget
Een widget is een onderdeel dat u in de sidebar van de website kunt plaatsen. De sidebar is de rechter (of linker) balk die je op veel WordPress websites ziet. Voorbeelden van bekende widgets zijn een Facebook like box, recente artikelen, etc.. In een sidebar heeft u genoeg ruimte om extra informatie te tonen aan de lezer, maar ook voor bijvoorbeeld een reclameblok.

Inloggen

U kunt inloggen op het adres van u website plus wp-admin. Bijvoorbeeld: ‘www.uwbedrijf.nl/wp-admin’. U belandt vervolgens op het dashboard.

Website inrichten

Logo & favicon toevoegen

U kunt het logo toevoegen door de volgende stappen te volgen: Dashboard > Mobilox Thema > Thema Opties > Algemene instellingen > Afbeelding Uploaden > Bestanden selecteren > Stel in als logo > naar de onderkant van de pagina scrollen en op ‘Save’ klikken. *Wij raden een transparante PNG afbeelding van 300 x 70 pixels aan.

U kunt op de zelfde manier een favicon toevoegen door de volgende stappen te volgen: Dashboard > Mobilox Thema > Thema Opties > Algemene instellingen > Afbeelding Uploaden > Bestanden selecteren > Stel in als favicon > naar de onderkant van de pagina scrollen en op ‘Save’ klikken. *Wij raden een transparante PNG afbeelding aan van 32 x 32 pixels aan.

Vormgeving

De kleurstelling en indeling van de website kunt u aanpassen door de volgende stappen te volgen. Dashboard > Mobilox Thema > Systeemaanpasser van thema U ziet vervolgens de voorlopige lay-out van de website met aan de linkerkant een menubalk. Op deze pagina past u alle basisinstellingen van de website aan. U kunt denken aan kleuren, lettertype’s, layout van de website, achtergrond, etc.

Algemene instellingen

Hierin geeft u de Website titel en ondertitel aan. Deze titel wordt weergegeven bij de zoekresultaten in Google en aan de bovenkant van de website.
Hierin kunt u kiezen voor een website die de volledige breedte van het scherm beslaat of die ingekist is. Kiest u voor een ingekiste layout, dan zult u vervolgens een achtergrondkleur moeten selecteren of een afbeelding als achtergrond moeten uploaden. Dit kan ook gedaan worden via Algemene instellingen > Achtergrond
Hierin selecteert u het lettertype van uw voorkeur. Ook kunt u hierin de kleuren selecteren en de stijl selecteren. Heeft u nog géén goed lettertype kunnen vinden dan is het handig om de website https://www.google.com/fonts te bezoeken. U kunt vervolgens een lettertype opzoeken die naar uw wens is.
Hierin kunt u aangeven of u een achtergrondafbeelding wilt gaan gebruiken of een kleur. Gaat u voor een achtergrondafbeelding die de gehele achtergrond moet bedekken dan vinkt u het vinkje voor “stretch achtergrondbeeld” aan en raden wij een afbeelding aan van minimaal 1920 x 1080 pixels.

Koptekst en navigatie

Hierin geeft u aan hoe u wilt dat de header (balk met het menu) wordt weergegeven. U kunt een verticale header selecteren of een horizontale header met bijvoorbeeld het logo in het midden.
Dit is wellicht één van de belangrijkste onderdelen van de website. Hier geeft u aan welke kleuren de header moet hebben, de grote van het logo, het menu en de tekstkleur. U kunt hier gerust even mee spelen en wanneer u de juiste instellingen heeft gevonden kunt u op “opslaan en publiceren” drukken. De website is nu opgeslagen.
De secundaire menubalk is de balk die boven de header verschijnt. U kunt ervoor kiezen om hier het emailadres en telefoonnummer te vermelden. In deze instellingen kunt u de kleuren en het lettertype aanpassen. Om echter het telefoonnummer en emailadres toe te voegen gaat u naar Koptekst en navigatie > Koptekstelementen. In onderstaand voorbeeld is het de blauwe balk aan de bovenkant. secundaire menubalk
Onder vaste navigatie-instellingen kunt u de instellingen aanpassen van het naar beneden scrollende menu. Dus wanneer u het menu naar beneden wilt laten scrollen zodat het menu altijd in beeld blijft. U kunt hier vervolgens de kleuren en hoogte instellen. Wilt u echter géén naar beneden scrollend menu dan zult u via Dashboard > Mobilox Thema > Thema Opties > Algemene instellingen onder het kopje “Gerapereerde Navigatiebar” op this is Enabled moeten klikken om het uit te schakelen. Vervolgens klikt u onder aan de pagina op opslaan.
Indien u het telefoonnummer en emailadres wilt laten zien in de secundaire menubalk dan kun u hier uw telefoonnummer en emailadres invoeren. Om kleuren en lettertype’s aan te passen gaat u naar Koptekst en navigatie > Secundaire menubalk.

Footer

De footer is de onderste balk (boven powered by Mobilox) van uw website. In deze instellingen kunt u aangegeven hoeveel kolommen u wilt hebben en de achtergrondkleur. Indien de balk niet zichtbaar is betekent dit dat u via Dashboard > Mobilox Thema > Systeemaanpasser van thema > Widgets nog elementen aan de balk moet toevoegen.
Widgets zijn elementen die u toevoegd aan bijvoorbeeld de footer of sidebars. Elementen kunnen bijvoorbeeld menu’s, afbeeldingen of teksten zijn. Via dit menu kunt u de lettertype’s en kleuren aanpassen. Om daadwerkelijk widgets toe te voegen zult u via Dashboard > Mobilox Thema > Systeemaanpasser van thema > Widgets de elementen moeten toevoegen.
Hierin geeft u aan of u iconen als facebook en twitter wilt laten zien in het Footer menu. Let op, u moet wel uw twitter en facebook pagina’s hebben ingesteld heeft via Dashboard > Mobilox Thema > Thema Opties > Algemene instellingen. Dit kunt u halverwege de pagina instellen. Op het moment dat u bijvoorbeeld geen twitter heeft moet u “Toon Twitter Icon” op this is disabled zetten!
Indien u ook een horizontaal menu aan de onderzijde van uw website heeft kunt u hier de instellingen aanpassen. Wilt u een menu selecteren voor aan de onderzijde van uw website dan doet u dit via Dashboard > Mobilox Thema > Systeemaanpasser van Thema > Menu’s > Menu Locaties.
Hier kunt u de kleuren en het lettertype aanpassen van de balk onderaan de pagina waarin “Powerd by Mobilox” staat.

Knoppen

Hierin kunt u de standaard knop aanpassen. Zo kunt u lijndiktes, iconen, kleuren en lettertype’s aanpassen. Deze instellingen worden voor alle knoppen op uw website gebruikt. Let op! Indien u bij een element op een pagina de knopstijl heeft veranderd dan wordt die stijl gehanteerd.
Hierin kunt u de instellingen aanpassen van de kleur van de knoppen wanneer u met de muis over de knoppen gaat.

Blog

Indien u gebruik wilt maken van een blog (nieuwsitems) kunt u in deze instellingen stijl van het lettertype aanpassen.

Mobiele stijlen

Hier kunt u de layout instellingen aanpassen voor uw website wordt bekeken op een tablet.
Hier kunt u de layout instellingen aanpassen voor uw website wordt bekeken op een telefoon.
Hier kunt u het logo en de kleuren aanpassen van het mobiele menu. Dit menu komt tevoorschijn wanneer uw website bezocht wordt met bijvoorbeeld een tablet of telefoon.

Kleurschema’s

Hier kunt u een standaard kleurschema selecteren voor uw website. Let op! Indien u een ander kleurschema dan standaard selecteerd zullen al de door uw gemaakte wijzigingen met betrekking tot de kleuren van uw website komen te vervallen. Op het moment dat u zelf de kleuren gaat wijzigen zal het kleurschema “Standaard” geselecteerd moeten zijn.

Menu’s

Via menu locaties kunt u aangeven welk menu waar getoond moet worden. Dus u kunt een menu selecteren die in de header van de website getoond wordt (Hoofdmenu), een menu die boven de header getoond wordt (Secondair menu) en een menu die onder aan de pagina getoond wordt (Footer Menu).
De door u aangemaakte menu’s zullen getoond worden in dit menu. Ook kunt u de menu items hier aanpassen. Echter is het makkelijker om de menu’s aan te passen en aan te maken via Dashboard > Weergave > Menu’s. Hier kunt u een menu selecteren en aanpassen. Vergeet vervolgens niet om op opslaan te drukken.

Widgets

In dit menu zullen de footer area’s getoond worden. Footer area’s zijn de verschillende kolommen in de footer (onderkant) van uw website. In elke area kan vervolgens bijvoorbeeld een textelement, een afbeelding of een menu geplaatst worden. Via dit menu kunt u per area gemakkelijk een element toevoegen.

Statische startpagina

Indien er géén startpagina geselecteerd is zal de blogpagina getoond worden. Hierdoor lijkt de website heel rommelig en ziet er grafisch slecht uit. Kortom er moet altijd een startpagina geselecteerd zijn. Om dit in te stellen drukt u op Startpagina toont > Een statische pagina > De betreffende homepage.

Pagina Lay-outs

Wanneer uw website grafisch naar wens is kunt u overgaan naar het aanpassen van de pagina’s.

U kunt er voor kiezen om een pagina te importeren of een pagina vanuit niets op te bouwen. Wanneer u een pagina heeft geïmporteerd kunt u alle elementen aanpassen zodat deze bij uw bedrijf passen. Om een pagina lay-out te laden of te veranderen moet u een pagina lay-out selecteren. Deze vind u onder: Dashboard > Pagina’s > Uw gewenste pagina > Divi opladen vanuit bibliotheek > Kies uw lay-out

U ziet vervolgens een blauwe knop met de tekst: ‘De divi opbouwfunctie gebruiken’, als u eemaal bij de pagina bouwer bent klikt u op de knop ‘Opladen vanuit bibliotheek’. Hier vindt u de lay-outs die u kunt gebruiken. Zo zijn er verschillende homepagina’s, basispagina’s en contactpagina’s.

Secties, rijen & modules

Secties

De pagina’s kunt u veranderen doormiddel van blokken. er zijn 3 lagen in deze blokbouw, deze bestaan uit secties, rijen en modules. Met een sectie bepaalt u de breedte van uw content. Dit betekent dat u een keuze maakt uit volle breedte en beperkte breedte. Als u deze keuze heeft gemaakt dunt u dit blok verdelen in verschillende rijen.

Rijen

Een rij is de aansluiting voor uw content, u kunt in dit de sectie bijvoorbeeld opdelen in 2 rijen.

Modules

In de modules heeft u de mogelijkheid om content te plaatsen. Dat kan een tekst, afbeelding, slogan, video, etc. zijn. De module kunt u gemakkelijk verslepen in de verschillende rijen. Het voordeel van deze flexibele bouw is dat u uw pagina zo geheel naar wens kan inrichten.

Onderstaand een page builder voorbeeld van ingevulde pagina.

Voorbeeld: nieuwe pagina met slider toevoegen:

1, Klik op “Nieuwe pagina”
5, Klik op “1 kolom”
9, Klik op “titel invoegen”
13, Klik op “publiceren”
2, Klik op “Titel invoeren”
6, Klik op “module invoegen”
10, Klik op “afbeelding invoegen”
3, Klik op “divi opbouwfunctie”
7, Klik op “slider”
11, Klik op “opslaan”
4, Klik op “kolom invoegen”
8, Klik op “nieuwe dia”
12, Klik op “opslaan en verlaten”

SEO (zoekmachine optimalisatie)

Optimaliseer pagina’s/berichten/onderdelen

Als de website is ingericht kunnen we beginnen met het optimaliseren van individuele berichten, onderdelen en pagina’s. Daarvoor gebruiken we de snippet preview van de WordPress SEO plugin:

Deze preview gebruikt automatisch de waarden die je al ingevuld hebt in je blogposts en past ze toe op je template, maar je kunt de title ook overschrijven door het veld SEO Title eronder te gebruiken:
Als je klikt op de knop Generate SEO title zie je een voorbeeld van de title gebaseerd op jouw template. Je kunt hem vervolgens aanpassen of zelf een compleet nieuwe schrijven. De teller laat zien hoeveel tekens je nog over hebt. Voor titles zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Ze moeten altijd je merknaam bevatten, liefst aan het eind, zodat mensen je site herkennen bij meerdere zoekopdrachten.
  • Ze moeten altijd het keyword bevatten dat jij het belangrijkst vindt voor de post of pagina. Dit noemen we het focus keyword. Het focus keyword staat idealiter aan het begin van de title.
  • De rest van de title moet mensen verleiden om op de link te klikken.